YURTDIŞI MARKA TESCİ BAŞVURUSU
Marka tescilinden doğan haklar sadece başvuru yapıldığı ve tescil edildiği ülke sınırları için geçerlidir. Eğer marka sahibi diğer ülkelerde de markasını koruma altına almak istiyorsa o ülkeler içinde başvuru yapması gerekmektedir.
Marka sahibi özellikle ithalat veya ihracat yoluyla markasını diğer ülkelerde de kullanıyorsa ya da hizmet veriyorsa mutlaka o ülkelerde de koruma altına almalıdır.
Yurtdışı marka tescili nasıl yapılır ?
Yurtdışı marka tescili için tek tek bütün ülkelere başvuru yapılacağı (ulusal başvuru: Her ülkenin tescil ofisine direk başvuru yapılması.) gibi toplu olarak tek bir sistem üzerinden de başvuru yapılabilir. Yurtdışı marka tescili için en çok kullanılan uluslararası başvuru sistemleri şunlardır.
- Wipo (Word intellectual property Office)-Madrid Sistemi
madrid sistemi ya da protokolü, bu sözleşmeye tabi üye ülkelerin birinden tek bir başvuru ile diğer üye bütün ülkelerde koruma altına almayı sağlar. Başvuru için, Madrid protokolüne taraf ülkede gerçek bir sinai faaliyeti yada o ülkede faaliyet gösteren tüzel bir kişilik olması gerekmektedir.
- EUİPO (Avrupa Birliği Fikri .mülkiyet Ofisi )
Bu sistemle birlikte tek bir başvuru ile Avrupa birliğine üye bütün ülkelerde marka başvurusu koruma altına alınmaktadır ve tescillenebilir. Avrupa Birliğinde marka tescili almak isteyen bir kişi bu sistem ile yaklaşık olarak 6-8 ay içerisinde herhangi bir olumsuzluk olmazsa tescili alabilir.
- OAPI (AFRİKA FİKRİ MÜLKEYET TEŞKİLATI)
Sistem diğer başvuru sistemleri gibi tek bir başvuru ile afrika birliği üye ülkelerde koruma altına almayı sağlar