Coğrafi İşaret Başvurusu

Coğrafi işaretler belirli bir bölgede var olan bir ürünü tanımlayan ya da kalitesi, tanınmış olması veya diğer kendine has özellikleri itibariyle coğrafi kaynağını temsil eden bir bölgeyi işaret eden sınai mülkiyet hakkıdır.

Bir yörenin herhangi bir ürünü, meyvesi, taşı, madeni diğer yörelerde üretilen ürünlerden farklı olabilir veya bir yörede üretilen halı, kilim, kumaş, çini v.b herhangi bir nedenle meşhur olmuş olabilir. Bu ürünlerin üzerinde o yörenin adının kullanılması, tüketiciler üzerinde o ürünün diğer ürünlerden farklı olduğu algısını yaratacaktır.

Tüketiciler sözü edilen yöre adı ile satılan ürünleri o yörenin adına duydukları güven sebebiyle aynı türdeki diğer ürünlere tercih etmeleri söz konusu olabilir.

Bu anlamda coğrafi işaretler, geleneksel bilginin bir ürün şeklini aldığı ambalajlandığı, alım ve satımının yapıldığı bir boyutta olup ürünün kalitesi, geleneksel üretim metodu ve coğrafi bağı arasında kurulan ayrılmaz bağı simgeleyen bir güvencedir.

Coğrafi İşaret Neden Önemlidir?

Coğrafi işaretler, tek bir üreticiyi değil, belirli şartlar altında üretim yapan kişi ya da firmaların tümünü korurken tüketiciyi de korumakta. Geleneksel bilgi ve kültürel değerler de korunurken ülke ekonomisine katkısı tartışılmaz. … Tescilli coğrafi işaret ile birlikte amblemin kullanımı şart.

Menşe Adı

Menşe adı, özelliklerini üretildiği yöreye borçlu olan ve tüm üretim süreçleri özdeşleştiği yörede gerçekleşen coğrafi işaretleri gösterir.

 Mahreç İşareti

Mahreç işareti, belirgin bir özelliği veya ünü, özdeşleştiği yöreden kaynaklanan ürünleri gösterir.

Geleneksel Ürün Adı

Menşe adı veya mahreç işareti kapsamına girmeyen ve ilgili piyasada bir ürünü tarif etmek için en az otuz yıl süreyle kullanılan adlardır.

Coğrafi işaretler ürün üzerinde kullanıldığında, beraberinde amblemin bulunması zorunludur.

Geleneksel ürün adlarında amblem kullanımı zorunlu değildir; amblem kullanımı ile Mevzuatın sağladığı korumadan faydalanmak mümkündür.

Türkiye de ki bazı tescilli ürün örnekleri;

Afyon pastırması, Afyon sucuğu, Antakya künefesi, Antep lahmacunu, Antep fıstığı, Edremit Körfezi yeşil çizik zeytini, Giresun tombul fındığı, Kayseri mantısı, Kayseri pastırması, Kayseri sucuğu, İnegöl köfte, Maraş çöreği, Çağlayancerit cevizi, Maraş tarhanası, Gemlik zeytini ve Milas Zeytinyağı..

Ayrıca AB listesinde, “Afyon Sucuğu“, “Afyon Pastırması“, “İnegöl Köfte“, “Kayseri Sucuğu“, “Kayseri Pastırması“, “Kayseri Mantısı“, “Antepfıstığı/Antep Fıstığı“, “Antep Lahmacunu“,”Edremit Körfezi Yeşil Çizik Zeytini“, “Giresun Tombul Fındığı“, “Antakya Künefesi“, “Maraş Çöreği“, “Çağlayancerit Cevizi“, “Maraş Tarhanası“, “Gemlik Zeytini“, “Milas Yağlı Zeytini“, “Gaziantep Menengiç Kahvesi/Gaziantep Melengiç Kahvesi“, “Araban Sarımsağı” da coğrafi işaret almak üzere gerekli başvurular yapılmış ve AB Komisyonu tarafından inceleme süreci devam eden ürünler olarak sıralanıyor.